El Presoner EX [CAT]

El Presoner va ser una de les primeres aventures que vam fer el lluny脿 2013 i, per celebrar la d猫cada que es compleix des del seu llan莽ament, us presentem aquesta nova versi贸, arranjada, expandida, amb gr脿fics i m煤sica en el joc. A m茅s, li hem afegit la documentaci贸 al mateix fitxer, hem incl貌s la versi贸 en catal脿 i tot ho presentem en dos formats, disc D64 i cartutx CRT. I com ja vam fer llavors, seguim insistint en la vig猫ncia de la seva trama i que li heu de donar una oportunitat per veure una s猫rie arriscada i premonit貌ria en tots els aspectes.

https://www.youtube.com/watch?v=osNmf_zmSyE

La Hist貌ria:

La trama ens posa a la pell d'un agent del servei secret brit脿nic que, despr茅s de renunciar a c脿rrec seu, 茅s adormit i traslladat a una misteriosa Vila. All铆 es trobar脿 presoner, sense entendre qui l'ha portat all脿 i on intentaran per tots els mitjans descobrir el motiu de la seva ren煤ncia. El nostre protagonista, el n煤mero 6 a La Vila, intentar脿 per tots els mitjans escapar-ne i esbrinar qui 茅s el n煤mero 1.

La import脿ncia de "El Presoner":

Tenim la sort de comptar amb la col·laboraci贸 de dues institucions pel que fa a la s猫rie. Santi Pag茅s, autor del llibre "No soy un N煤mero", una aut猫ntica guia en castell脿 de la s猫rie i tot el que passava al seu voltant i David Stimpson, segurament la persona que m茅s n'ha aprofundit i escrit, autor de "The Prisoner Dusted Down" i qui ens va traduir la versi贸 a l'angl猫s del joc.

–El perqu猫 del seu visionat, de part de Santi Pages, l'autor del llibre "No soy un n煤mero":

–Sabies que el 1967 es va estrenar una s猫rie de televisi贸 que influiria creadors tan diferents com Jack Kirby, Christopher Nolan, Alan Moore, JJ Abrams, Grant Morrison o Mark Frost? Doncs s铆. Es tracta d'El Presoner, una obra mestra del medi que m茅s de mig segle despr茅s de la seva primera emissi贸 continua sent objecte de culte, fascinaci贸, debat i an脿lisi.

El Presoner va ser el resultat de l'alqu铆mia de dues ments gaireb茅 oposades, la del periodista i novel·lista George Markstein i la de Patrick McGoohan, l'actor televisiu m茅s popular del seu temps. Junts, van aconseguir crear una s猫rie que va desafiar les convencions de la ficci贸 d'espies -noies, cotxes, glamur-, una s猫rie que es desenvolupava setmana a setmana en una localitzaci贸 id猫ntica, un llogaret surreal i retro futurista anomenat La Vila on una pot猫ncia desconeguda reclou persones en possessi贸 d'informaci贸 valuosa, les desposseeix de la seva identitat, i les vigila i les controla de manera immisericordiosa.

El protagonista, a qui nom茅s arribem a con猫ixer com a N煤mero 6, 茅s un ex-agent secret que es veu de sobte narcotitzat i segrestat en aquest irreal resort de vacances que ning煤 sap on 茅s i del qual ning煤 se'n pot escapar. Episodi a episodi, els seus captors, encap莽alats per N煤mero 2, intentaran per mitjans cada vegada m茅s extrems -qu铆mics, f铆sics, 猫tics- que confessi les veritables raons de la seva dimissi贸. Episodi a episodi, N煤mero 6 es negar脿 a ser el seu pe贸. Intentar脿 escapolir-se, saber qui controla La Vila de deb貌. Tornar a casa. V猫ncer.
Per貌 aquesta 茅s nom茅s la premissa. Cada episodi ens planteja noves preguntes i revela noves capes d'intriga i conspiraci贸. Cada episodi subverteix els par脿metres narratius de la televisi贸, passades i presents. El Presoner 茅s un entreteniment de primera magnitud, un fest铆 audiovisual que a m茅s explora temes existencials: la possibilitat de rebel·li贸 i autonomia personal davant de les estructures de poder i control, la lluita per mantenir la nostra integritat en un m贸n minat de deslleialtats i incerteses.

Sembla incre茂ble que una s猫rie que es va emetre per primera vegada fa gaireb茅 sis d猫cades sigui alhora tan filla de la seva 猫poca i que s'avanc茅s tant a ella, fins a transcendir-la. El Presoner es veu tan actual avui com el 1967. Markstein i McGoohan buscaven denunciar el progr茅s deshumanitzant de la societat i amb aix貌, sense proposar-s'ho, van aconseguir que la s猫rie encara dialogui amb nosaltres en aquesta era digital nostra en qu猫 la tecnologia i les corporacions exerceixen un control omnipresent sobre les nostres vides i els nostres pensaments. Com a N煤mero 6, no sabem ja qu猫 茅s veritat i qu猫 no.

El Presoner posar脿 potes enlaire les teves expectatives sobre les possibilitats del llenguatge televisiu i et submergir脿 en un univers a mig cam铆 entre all貌 real i el malson. T'oferir脿 un viatge electritzant i sorprenent, fora del com煤, en qu猫 explorar脿s els l铆mits de la llibertat i la identitat, de la comunitat i l'individu. Un viatge que no et pots perdre.

–La import脿ncia, el significat, la validesa i el que sigui que creguis per David Stimpson.

–Quina 茅s la import脿ncia del Presoner? En t茅 alguna? La s猫rie es va avan莽ar al seu temps. A trav茅s del Presoner, Patrick McGoohan ens va advertir sobre el progr茅s de l'home, sobre la depend猫ncia cada vegada m茅s gran de la tecnologia, que est脿vem progressant massa r脿pid, tenia ra贸, mira on ens ha portat!

El Presoner tracta sobre un home a茂llat, a茂llat del m贸n exterior, i tanmateix no cal posar un home en un llogaret per a茂llar-lo; es pot sentir a茂llat en un bar p煤blic abarrotat. Pot sentir-se a茂llat a la seva pr貌pia ment.
El Presoner demostra que tots som n煤meros. Ens donen n煤meros, els vulguem o no (per a fins oficials) perqu猫 ja som a la Villa, i hi hem estat des del dia del nostre naixement, i l'煤nica sortida 茅s que dos enterradors ens portin en un ta眉t.!

Segurament la import脿ncia del Presoner rau que en el seu moment no havia existit res semblant abans. Innovadora serien les dues paraules que faria servir per descriure la s猫rie, que a difer猫ncia de moltes s猫ries de televisi贸 de l'猫poca, ha resistit la prova del temps i probablement sigui m茅s rellevant avui que a la d猫cada de 1960.

Patrick McGoohan no nom茅s va fer una s猫rie de televisi贸, va ser una advert猫ncia. Va intentar ensenyar-nos a rebel·lar-nos, no deixar que el sistema ens arrossega cap avall. "Escolta, no em pots convertir en un n煤mero, s贸c un home lliure!" La Villa 茅s b脿sicament una unitat aut貌noma de la nostra pr貌pia societat i, tanmateix, fins i tot en una comunitat com La Villa, la gent 茅s lliure de gaudir-la, alguns no se n'anirien per res del m贸n! I, tanmateix, com va dir una vegada McGoohan, tots som presoners d'alguna cosa, sigui quin sigui. No vivim al Llogaret com ho fa N煤mero 6, malgrat la creen莽a que el m贸n en qu猫 vivim s'ha tornat molt semblant al Llogaret amb c脿meres de vigil脿ncia per tot arreu. Realment ets tan lliure com vulguis ser-ho, perqu猫 sempre hi ha llibertat, fins i tot a la pres贸!

A la seva validesa, el Presoner 茅s assenyat des del punt de vista l貌gic o factual? Una pres贸 茅s pres贸 per molt que la disfresses perqu猫 sembli un poble itali脿. Patrick McGoohan va afirmar que existien llocs aix铆 al m贸n… com ho hauria sabut? Presons amb parets de ma贸 constru茂des a l'猫poca victoriana, s铆, camps de concentraci贸, gulags, camps de refugiats, s铆. Per貌 les presons a茂llades d'estil itali脿, com la del Presoner, ho dubto molt. Originalment, La Villa ni tan sols hauria tingut un disseny itali脿 si al seu lloc s'hagu茅s utilitzat un campament de vacances de Butlin. Ara b茅, aix貌 hauria semblat m茅s aviat un camp de concentraci贸 en aquell moment... sense ofendre Butlin!

Pel que fa a la l貌gica, no crec que la l貌gica entri al Presoner ni per un moment.

La meva opini贸 personal 茅s que el Presoner N煤mero 6 茅s John Drake (Danger Man) malgrat el que va afirmar Patrick McGoohan, ja que prefereixo les paraules del difunt Frank Maher i el camar貌graf Jack Lowen, que van entendre clarament en aquell moment que el N煤mero 6 i John Drake eren un, i el mateix. Tamb茅 podria ser Everyman, b茅, no del tot, perqu猫 has d'haver fet alguna cosa per trobar-te despertant a La Villa!

Tamb茅 crec que The Prisoner 茅s el que vulguis que sigui, acci贸/aventura - Ci猫ncia ficci贸 - drama d'espies, una continuaci贸 de Danger Man. Una hist貌ria, conte o par脿bola. I sigui el que sigui que els fan脿tics de Prisoner creen sobre la s猫rie, tots tenen ra贸!

Versions:

Aquesta nova versi贸 t茅 3 edicions diferents. A banda d'incloure m煤sica dins del mateix joc i tamb茅 t茅 gr脿fics i s'han fet altres petits canvis:

  • En la versi贸 en castell脿 s'han arreglat petits errors ortogr脿fics, afegit algun sin貌nim i descripcions que eren millorables. Algun text s'ha escur莽at perqu猫 amb els gr脿fics quedessin millor i aix铆 estalviar una mica de mem貌ria.
  • La versi贸 anglesa s'ha mantingut aix铆. El treball que David Stimpson va fer a la traducci贸, mantenint el llenguatge de la s猫rie original, 茅s perfecte i no s'ha tocat.
  • La versi贸 catalana 茅s nova i l'hem afegit a la resta de versions.
  • Hem creat un CRT que inclou les 3 versions i els gr脿fics extres.

La s猫rie:

Produ茂da per ITV i rodada entre els anys 1967-68, fou la seq眉ela espiritual de Danger Man i consta d'un total de 17 cap铆tols. Va ser tan precursora com incompresa i el final va deixar preguntes sense respondre causant dubtes i indignaci贸 per part dels televidents. La s猫rie nom茅s es pot veure en angl猫s i sud-americ脿 i el 2009 es va fer una revisi贸 canviant certs aspectes que no van conv猫ncer ni els antics seguidors de la s猫rie ni la cr铆tica en general. A causa del poc 猫xit d'aquesta nova versi贸, Christopher Nolan va rebutjar fer-ne la versi贸 cinematogr脿fica el 2009 i ja el 2016, a Ridley Scott tamb茅 li van proposar fer-la, esperant el gui贸 perfecte per posar-se darrere de la c脿mera i dirigir-la.

Funcionament:

  • Per moure's, feu servir els punts cardinals N, S, E, O i PUJAR i BAIXAR
  • EXAMINAR o EX s'usa per veure alguna cosa o a alg煤 en concret
  • El parser funciona amb 2 paraules, VERB + SUBJECTE. Per exemple: AGAFAR JAQUETA
  • MIRAR o R s'utilitza per a tenir una vista general de la localitzaci贸
  • AJUDA ens mostra unes instruccions semblants a aquestes
  • INFO ens mostra els cr猫dits del joc
  • Les accions m茅s usuals s贸n: AGAFAR, PARLAR, DEIXAR, ANAR, USAR, EXAMINAR, DONAR, CAVAR, PUJAR, BAIXAR, EMPENYAR, TIRAR, TALLAR, ENCENDRE, APAGAR...

Consells:

  • Mireu-vos almenys el primer cap铆tol de la s猫rie. Gaudireu molt m茅s del joc i us posareu millor a la pell del N煤mero 6
  • No us oblideu d'examinar-ho tot i parleu amb la gent amb qui us creueu
  • Feu-vos un mapa. Us orientareu i situareu millor en el joc

Cr猫dits:

Enlla莽os d'inter猫s:

  • En AQUEST enlla莽 teniu informaci贸 de la s猫rie des de la Wikipedia
  • En AQUEST enlla莽 podeu adquirir el llibre "No soy un n煤mero", una completa antologia i estudi sobre la s猫rie en castell脿
  • En AQUEST enlla莽 teniu l'article sobre la primera versi贸 en castell脿 del joc del 2013
  • En AQUEST enlla莽 teniu l'article sobre la primera versi贸 en angl猫s del joc del 2014
  • En AQUEST enlla莽 us anireu directament a la p脿gina oficial de Portmeirion, el poble costaner gal·l猫s on es va rodar la s猫rie
  • En AQUEST enlla莽 podeu visitar la p脿gina de David Stimpson, segurament la persona que m茅s ha aprofundit en la s猫rie i dedicat m茅s temps a escriure sobre ella.
  • Si vols rebre la properes edicions del Tally-Ho de forma totalment gratu茂ta, nom茅s ho has de demanar a stimpyfor6@msn.com
  • En AQUEST enlla莽 teniu tota la informaci贸 actual de tot all貌 relacionat amb la s猫rie
  • Teniu el joc i tots els extres disponibles al NOSTRE Itch.io

Publicar un comentario

0 Comentarios